Rotterdam haakt als 17e gemeente aan bij Baby Groente Tas
Rotterdam heeft zich deze week als zeventiende gemeente aangesloten bij het initiatief de Baby Groente Tas. Gezinnen in gemeenten die hieraan meedoen, krijgen als hun baby vier tot zes maanden oud is een tas met biologische groentes én recepten. En dat acht weken lang. Dit meldt NOS.
In Rotterdam loopt een proef in Delfshaven en drie wijken. De Baby Groente Tas is voor alle jonge ouders en specifiek niet alleen bedoeld voor mensen die op of onder de armoedegrens leven. Het is ook een vrijwillig initiatief waar ouders zichzelf voor kunnen aanmelden. De gemeente zag dat het project heel effectief is voor de kennismaking met groente. In Rotterdam hebben ruim honderd gezinnen zich al voor de biologische tas aangemeld.
Meer dan zevenduizend gezinnen geholpen
Initiatiefneemster Floor Volker zegt dat de Baby Groente Tas al meer dan zevenduizend gezinnen heeft mogen blij maken met een tas vol groentes. Inmiddels zijn er bijna 60.000 tassen uitgedeeld. Volker heeft als doel om het project een gratis basisvoorziening te maken voor alle gezinnen met baby’s in Nederland. Tot nu toe verzorgen gemeente vooral de financiering ervan. Soms zijn andere belanghebbenden ook financierder. In Amsterdam is dat bijvoorbeeld de Vrije Universiteit Amsterdam (UvA).
Structuur en smaak
Baby’s die al vroeg groente leren eten, hebben daar later profijt van. Zaak is om een baby tussen de vier en twaalf maanden regelmatig verschillende groentes te laten proeven, zodat de smaak bij wijze van wordt opgeslagen. “Dat lust hij later ook”, zegt Volker. De Baby Groente Tas is in het leven geroepen om ouders een eerste stap in de goede richting te geven. Want voor sommige ouders kan het een drempel zijn om zelf te koken voor hun kindje. Ze weten bijvoorbeeld niet wat hij of zij al mag, hoe dat bereid moet worden en wat veiligste bewaarmethoden zijn. Daarom is de tas ook uitgerust met recepten en andere uitleg.
Volker benadrukt overigens dat er niks mis is met potjes. “Beter potjes dan geen groenten.” Maar het gaat vooral om de smaak beleving. Er zit meer smaak, variatie en structuur in groente dat zelf is bereid dan in potjes.