Soa-poli’s luiden noodklok: ‘Meer ongewenste zwangerschappen door bezuinigingen’
De Centrale voor Seksuele Gezondheid, ofwel soa-poli’s, maken zich grote zorgen. Ze kampen met geldtekort, terwijl de vraag naar hulp blijft stijgen. Maar extra geld komt er niet bij. Wel dreigen nieuwe bezuinigingen. En die kunnen leiden tot meer soa’s en meer ongewenste zwangerschappen, zo waarschuwen de centra. Dit meldt Omroep West.
Arts Jean-Marie Brand van GGD Haaglanden maakt zich grote zorgen. “We komen nu al slagkracht tekort.” Zijn centrum draait al jaren op hetzelfde budget, terwijl de bevolking groeit. Jaarlijks voert het centrum in de regio 11.500 consulten uit, waarvan 80 procent voor unieke cliënten.
Ongewenst zwanger
De poli’s helpen niet alleen bij seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s), maar ook bij anticonceptie, onbedoelde zwangerschappen en vragen over seks. Vooral kwetsbare groepen zijn afhankelijk van deze hulp: jongeren, mensen zonder huisarts of zonder geld, slachtoffers van seksueel geweld en mannen die seks hebben met mannen.
Vaak komen meisjes of vrouwen uit kwetsbare groepen bij de CSG terecht, omdat ze denken dat ze niet bij hun eigen huisarts terechtkunnen, zegt Brand. Ze durven er thuis niet over te praten en vrezen ervoor dat de huisarts informatie doorspeelt aan hun ouders. “Daarom komen ze dan vaak bij ons.”
Code rood
Ook GGD Hollands Midden ziet problemen. Steeds vaker moeten ze mensen weigeren die zich willen laten testen op een soa. “We kunnen de vraag niet meer aan”, zegt een woordvoerder. De situatie dreigt te verslechteren door de landelijke bezuiniging van 10 procent op de aanvullende seksuele gezondheidszorg.
GGD-GHOR-directeur Ton Coenen ziet het probleem overal in Nederland. “De helft van de hulpvragen wijzen we af. Rapporten hierover liggen al anderhalf jaar op het bureau van de staatssecretaris.” Soa Aids Nederland noemt de situatie ‘code rood’. Jongeren gebruiken minder condooms en het aantal soa’s en onbedoelde zwangerschappen neemt hierdoor toe. Woordvoerder Lyle Muns stelt dat bezuinigingen de slechts mogelijk optie is. Daarom luidt de gezamenlijke oproep ook: bezuiniging niet, maar investeer.