18 februari 2025 om 10:00
2 minuten lezen

Steeds meer jonge vrouwen stoppen met hormonale anticonceptie

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Vier op de tien jonge vrouwen zijn de afgelopen drie jaar gestopt met anticonceptie. Niet omdat ze zwanger wilden worden, maar vanwege bijwerkingen of de wens om hun natuurlijke cyclus te herstellen. Dit blijkt uit onderzoek van 3Vraagt onder 3.585 vrouwen tussen de 16 en 34 jaar, zo meldt EenVandaag.

Vooral gebruikers van hormonale anticonceptie, zoals de pil of een spiraal, melden negatieve ervaringen. Zo vertelt een deelnemer aan het onderzoek dat ze lang de pil slikte, maar te veel last had van bijwerkingen. Vervolgens stapte ze over naar een hormoonspiraal, maar die veroorzaakte zes maanden lang bloedingen. “Nu gebruik ik niks meer.” Andere vrouwen noemen klachten als vocht vasthouden, afgevlakte emoties en onverklaarbare lichamelijke problemen. Een deel zag hun klachten verdwijnen na het stoppen, maar kreeg daar weinig erkenning voor van zorgverleners.

Wetenschap bevestigt effect hormonen

Gynaecoloog Anne Timmermans van het Amsterdam UMC bevestigt dat synthetische hormonen invloed kunnen hebben op de fysieke en mentale gezondheid. Sommige vrouwen ervaren afgevlakte emoties of angstgevoelens, terwijl anderen juist baat hebben bij hormonale stabilisatie. Voor vrouwen met PMS of PMDD kan hormonale anticonceptie klachten verminderen.

Zoektocht naar de natuurlijke cyclus

Veel vrouwen stoppen om hun natuurlijke cyclus te herontdekken. “Ik had al 12 jaar geen natuurlijke menstruatie gehad vanwege de pil, waar ik mee was gestart omdat ik heftige menstruatieklachten had”, zegt een deelnemer. Zij is nu dertiger en heeft die klachten niet meer. Dit bewustzijn past in een bredere trend waarin vrouwen kritischer kijken naar hun lichaam en de rol van hormonen.

Geen enkele vorm van anticonceptie is perfect

Hoewel veel vrouwen tevreden zijn met hun huidige anticonceptiemiddel, vinden ze geen enkele optie ideaal. Condooms kunnen een drempel vormen, de pil en spiraal geven bijwerkingen en het plaatsen van een spiraal kan pijnlijk zijn. Gynaecoloog Timmermans juicht de toenemende aandacht voor vrouwspecifieke gezondheidsproblemen toe, maar benadrukt dat er nog veel te leren valt.

Lees ook: Gebruik van anticonceptiepil jongeren neemt af: ‘Niet los te zien van social media’

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Vrouwen met spiraal kampen met onbegrepen klachten door slechte voorlichting

    Vandaag om 13:17
    • Kraamzorg

    Baby’s in Nederland krijgen nog altijd geen levensreddende vitamine K-injectie

    Vandaag om 08:55

Aankomende evenementen

19 Mar
ADHD in context
  • Utrecht
23 Mar
Voorlichtingsavond: Bevallen in het ziekenhuis (webinar)
  • Noord-Brabant
25 Mar
Dag van de Zorginkoop 2025
  • Utrecht