Steeds vaker speelt geld een rol bij kinderwens jonge stellen
Wie een kind wil, moet steeds dieper in de buidel tasten. Vooral jongere ouders met een laag inkomen stellen hun kinderwens hierdoor uit of zien er helemaal vanaf. Onderzoek van demograaf Daniël van Wijk van het NIDI toont aan dat geld een steeds grotere rol speelt bij de beslissing om aan kinderen te beginnen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
In 2010 kregen vrouwen in Nederland gemiddeld nog 1,8 kind. In 2024 is dat gedaald naar 1,42. Van Wijk ziet een deels een link met inkomen. Stellen met hogere inkomens krijgen vaker en eerder kinderen. Wie minder te besteden heeft, wacht of ziet uiteindelijk af van het ouderschap.
Dure huizen
Een belangrijk struikelblok is de woningmarkt. Veel jonge stellen vinden geen betaalbare woning met een extra kamer of in een kindvriendelijke buurt. Vooral in steden als Amsterdam, waar de huizenprijzen enorm zijn gestegen, daalt het geboortecijfer snel. Ook onzeker werk speelt een rol. Vrouwen met tijdelijke contracten hebben ook minder vaak een kind. Daarbovenop komen de hoge kosten van kinderopvang, die vooral lage inkomens raken.
Volgens Van Wijk groeit de ongelijkheid in rap tempo. Mensen met geld starten een gezin, anderen blijven kinderloos. “Voor een deel zal uitstel afstel beteken”, zegt hij. Hij pleit voor een maatschappelijke discussie over hoe we het ouderschap haalbaar kunnen maken voor iedereen.
Langetermijngevolgen
Minder geboortes hebben gevolgen op lange termijn. Denk aan personeelstekorten in de zorg en het onderwijs. Ook blijkt dat veel vrouwen minder kinderen krijgen dan ze eigenlijk zouden willen. “Nu groeit de ongelijkheid. Straks is het krijgen van kinderen vooral iets voor mensen die geld hebben”, aldus Van Wijk.