‘Taboe op draagmoederschap heerst nog steeds’
Er lijkt nog steeds een taboe te rusten op het draagmoederschap. Dat terwijl deze vorm van zwangerschap sinds 1997 is toegestaan in Nederland. Op dit moment kunnen mensen alleen in het VUmc terecht voor hoogtechnologisch draagmoederschap. Nederlanders met een kinderwens wijken vaak uit naar Amerika voor een draagmoeder uit dat land. Dat meldt RTL Nieuws.
Een draagmoeder mag een goede vriend, familie of een andere bekende zijn. Het is niet toegestaan om in het openbaar een oproep te doen. Via het VUmc kunnen mensen verzoeken indienen voor hoogtechnologisch draagmoederschap. Gemiddeld komen hier twintig verzoeken per jaar voor binnen, waarvan er ongeveer tien worden ingewilligd.
Volgens kinderwenscoach Sara Coster heerst er vooral een taboe op draagmoederschap onder onwetenden, vrienden en familie lijken er vaak weinig moeite mee te hebben. Het gaat om mensen die bijvoorbeeld anoniem reageren op berichten in de media.. “Of mensen die geen flauw benul hebben hoe intens het proces rond draagmoederschap is. Die groep zit vaak vol vooroordelen”, zegt Coster.
Bij hoogtechnologisch draagmoederschap wordt een ivf-behandeling uitgevoerd, waarbij de eicellen van de wensmoeder in het laboratorium worden bevrucht met het zaad van de wensvader. Vervolgens wordt één embryo in de baarmoeder van draagmoeder geplaatst. De kans op een zwangerschap is ongeveer 25 procent per poging, met een maximum van drie pogingen. De bevruchting voor hoogtechnologisch draagmoeerschap kan in het Vumc alleen onder strikte voorwaarden. Diverse hetero- en alle homstellen worden hierdoor ‘gedwongen’ om in het buitenland een draagmoeder te vinden.
Door: Redactie Nationale Zorggids