‘Voorstel landelijk register voor levenloos geboren kind voldoet niet’
Gistermiddag gingen ministers Plasterk en Van der Steur in gesprek met de indieners van de petitie voor de registratie van levenloos geboren kinderen. Paroolcolumnist Roos Schlikker en oprichter van de petitie Natasje Geyteman vroegen in de petitie expliciet om een opname in de Basisregistratie Personen (BRP), echter lijkt het erop dat Plasterk en Van der Steur daar geen gehoor aan kunnen geven. Zij stellen voor een landelijk register op te stellen. Dat meldt het Parool.
Schlikker maakt zich al een tijdje hard voor de registratie van een levenloos geboren kind. Ze zegt geen voorstander te zijn van een apart register. “Zoiets bestaat nu ook al, en je hebt er niets aan. Maar ik had ook niet verwacht dat ze met een belofte zouden komen voor de BRP”, zegt Schlikker. Ze ziet het als een positief signaal dat ze gehoord worden, want voorheen werden de indieners voor haar gevoel niet serieus genomen. Maar ze moet nog zien of er daadwerkelijk iets gaat gebeuren.
Via een woordvoerder laat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken weten niet aan de vraag te kunnen voldoen omdat het ‘niet doelmatig’ is. Toch is het gesprek van maandag niet onprettig geweest, meent Schlikker. “Volgens Plasterk is het ingewikkeld omdat oude wetten aangepast moeten worden, en dit is ook echt een financiële kwestie. Wel werd toegezegd dat bepaalde formuleringen in de wet aangepast zullen worden”, aldus de columnist.
De vraag waarom er een onderscheid wordt gemaakt tussen kinderen die net voor of net na de geboorte sterven bleef onbeantwoord. Een baby die levend ter wereld komt, maar een minuut later sterft wordt opgenomen in de BRP. In de wet staat dat het kind anders nooit geacht wordt te hebben bestaan. Die grens heeft Schlikker nooit begrepen. Het enige verschil is dat het kind in de baarmoeder overlijdt of als het de baarmoeder net heeft verlaten. De ministers hebben beloofd voor de zomer met een vervolgafspraak te komen om de resultaten van het onderzoek te bespreken.
©Nationale Zorggids