Week 36: drukke jeugdzorgstaking, arme ouderen & hogere zorgpremie
Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag, Met deze week onder meer: een grote opkomst van jeugdzorgwerkers bij de staking in Den Haag, ouderen onder de armoedegrens en wederom een duurdere zorgpremie.
Maandag: eerste jeugdzorgstaking in de geschiedenis van de jeugdzorg
Maandag was de eerste staking in de geschiedenis van de jeugdzorg. Zo’n vierduizend jeugdzorgwerkers voerden actie in Den Haag. Mensen waren boos over de tekorten aan middelen en het enorme personeelstekort. Elders in het land legden duizenden werknemers in de jeugdzorg het werk neer.
Dinsdag: 11 procent van de ouderen vanaf 90 jaar is arm
11 procent van de senioren van 90 jaar en ouder leeft onder de armoedegrens. Zij hebben veelal meer zorgkosten dan anderen, wat een flinke hap uit hun portemonnee neemt. Hoogbejaarden hebben vaker paracetamol, incontinentiemateriaal of verbandmiddelen nodig, maar krijgen dit niet vergoed van de zorgverzekering. Ouderen zonder veel inkomen, voelen die kosten extra hard.
Woensdag: aantal euthanasieverzoeken met 15 procent toegenomen
Het aantal euthanasieverzoeken bij Expertisecentrum Euthanasie – voorheen de Levenseindekliniek – is dit jaar naar een recordhoogte gestegen. In vergelijking met 2018 is het aantal met 15 procent toegenomen. Voor die tijd had het centrum ook al te maken met een continue toename, maar in 2018 stagneerde dit. Dit jaar ontvangt de voormalig Levenseindekliniek ongeveer 256 hulpvragen per maand.
Donderdag: maandpremie zorg gemiddeld drie euro duurder
Het is weer bijna Prinsjesdag, dus informatie wordt vaak rond deze tijd gelekt. Zo ook dit jaar de stijging van de zorgpremie met ruim drie euro per maand. Per jaar betalen verzekerden ongeveer 37 euro meer aan basispremie, bevestigen ingewijden in Den Haag. Mensen met een kleine beurs gaan er echter niet op achteruit, omdat ook de zorgtoeslag stijgt.
Vrijdag: dertig cliënten van Fivoor niet teruggekomen na verlof in drie maanden tijd
In drie maanden tijd zijn er dertig cliënten van psychiatrische instelling Fivoor in Den Dolder niet tijdig teruggekomen van hun verlof. Eén van de cliënten die niet terugkeerde van zijn verlof is nog altijd niet opgespoord. Politieke partijen willen wederom opheldering van minister Dekker van Rechtsbescherming.
Door: Nationale Zorggids