11 maart 2025 om 09:16
< 1 min lezen

Wensouders vaker naar Denemarken vanwege tekort aan spermadonoren in Nederland

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Wensouders in Nederland moeten soms wel 1,5 tot 2,5 jaar wachten op een zaaddonor. Op buitenlandse donoren willen spermaklinieken niet meer vertrouwen. Daarom vertrekken wensouders steeds vaker naar Denemarken. Dit meldt LINDA..

Spermabanken staan in de schijnwerpers nu blijkt dat Jonathan Meijer minstens 550 kinderen heeft verwerkt. Buitenlandse donoren in Nederland zijn ook steeds schaarser. Het UMC Utrecht stopte vorig jaar bijvoorbeeld helemaal met het leveren van buitenlands zaad. Hierdoor zijn er bijna geen spermadonoren, terwijl honderden vrouwen aankloppen voor hulp. Ook in het Isala Ziekenhuis in Zwolle is er sprake van schaarste. “Wij hebben jaarlijks slechts 15 tot 20 Nederlandse donoren”, zegt klinisch embryoloog Max Curfs.

‘Reclame maken is niet chique’

In Denemarken zijn er echter meer dan genoeg zaaddonors, hoewel onduidelijk blijft waarom dat zo is. Mogelijk helpt het dat Deense klinieken meer adverteren met de vergoeding die mannen voor donatie krijgen, zegt voorzitter Marieke Schoonenberg van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).  Nederlandse mannen krijgen ook geld voor spermadonaties, maar hier wordt er geen reclame voor gemaakt. “Dat vinden we niet chique.”

Moedercodes

Nederlandse spermadonoren mogen bij niet meer dan twaalf moeders doneren, terwijl mannen in Denemarken vaker kunnen doneren. Zodoende kunnen ze twaalf Nederlandse ouders helpen bij hun kinderwens, maar ook ouders in andere landen. Hierdoor kunnen Nederlandse donorkinderen veel buitenlandse bloedrelaties krijgen. Nederland is voorzicht met het risico op incest en daarom introduceert ons land vanaf 1 april 2025 ook een nieuw systeem. Klinieken hebben hierdoor beter inzicht in donaties per donor in de klinieken. Met maximaal twaalf ‘moedercodes’ kunnen zaaddonoren wensouders helpen bij het vervullen van hun kinderwens. Als de codes op zijn, mogen ze ook niet meer doneren.

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Agema adviseert vrouwen met Ballerine koperspiraal om met huisarts te praten

    Vandaag om 09:37
    • Kraamzorg

    Ruim honderd vrouwen zwanger ondanks Ballerine koperspiraal

    Vandaag om 09:33

Aankomende evenementen

16 Mar
V&VN Congres Verzorgenden IG 2025
  • Utrecht
16 Mar
OpdeGroei25
  • Gelderland
19 Mar
ADHD in context
  • Utrecht