30 december 2015 om 13:47
< 1 min lezen

Wetenschappelijke ontdekking kan bijdragen aan rem op vroeggeboorte

Wetenschappers hebben ontdekt dat een speciale vorm van calcium functioneert als mechanisme achter het ontstaan van weeën. Deze ontdekking biedt mogelijkheden om vroeggeboorte bij de bron aan te pakken. Op die manier kan de baby langer in de baarmoeder blijven. Dat meldt Kennislink. 

Kinderen die te vroeg zijn geboren, hebben een grotere kans op gezondheidsproblemen op de korte en lange termijn. In de laatst weken van de zwangerschap is de foetus namelijk nog volop in ontwikkeling. Er bestaan wel medicijnen om een vroeggeboorte te voorkomen, maar deze werken nog niet optimaal. Wetenschappers gingen daarom op zoek naar de bron van het probleem: de weeën.

Wanneer de weeën geremd kunnen worden, dan kan de baby mogelijk langer in de baarmoeder blijven. De wetenschappers vonden de bron in een speciale vorm van calcium, namelijk het calciumion. Dit is essentieel voor het samentrekken van je spieren. De onderzoekers deden vervolgens onderzoek naar de calcium-kanalen. Uit enkele experimenten kwam naar voren dat als bepaalde kanalen bij muizen werden afgesloten, de vroeggeboorte werd tegengegaan. Deze resultaten kunnen gebruikt worden om in de toekomst medicijnen te ontwikkelen tegen vroeggeboorte. 

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Komuna Zorg onder verscherpt toezicht om tekortkomingen

    25 april 2025 om 10:08
    • Kraamzorg

    Mazelenclusters op basisscholen verdwijnen langzaam

    24 april 2025 om 14:10

Aankomende evenementen

19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe
04 Jun
Hét netwerkcongres over Data en AI
  • Zuid-Holland