Normal_9224

WASHINGTON - In de Verenigde Staten (VS) is voor het eerst sinds 2006 weer een koe ontdekt met de besmettelijke gekkekoeienziekte, oftewel Boviene Spongiforme Encefalopathie (BSE). Desondanks laat de ministerie van Landbouw weten dat de koe niet in de voedselketen terecht is gekomen en dat de volksgezondheid geen gevaar loopt, zo meldt het Algemeen Dagblad.

In de VS hanteert het ministerie van Landbouw jaarlijks een controleprogramma waarin ongeveer 40.000 koeien getest worden op de infectieziekte. BSE wordt veroorzaakt doordat koeien gevoederd worden met besmet diermeel, iets wat vroeger regelmatig voorkwam.

Hersenaandoening
Rond 1993 dook BSE veelvoudig op in Groot-Brittannië, waarna ook Europa getroffen werd. Naast dat de ziekte dodelijk is voor koeien kan het bij mensen die het besmette vlees eten de fatale hersenaandoening Creutzfeldt-Jakob veroorzaken.

Tot 2011 werden 88 gevallen van BSE geconstateerd in Nederland. Van de 88 patiënten zijn er 3 overleden aan de variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob die met BSE in verband wordt gebracht.

© Nationale Zorggids / Isabella van der Donk