Normal_11060

DEN HAAG (Novum) - Het gemiddelde zoutgehalte in levensmiddelen is de afgelopen drie jaar nauwelijks gedaald. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil dat het zoutgehalte in levensmiddelen omlaag gaat, maar daar lijkt nog geen sprake van.

Soms zit in een levensmiddel uit een productgroep minder zout, maar daar staat vaak weer een ander product tegenover dat juist zouter is geworden, meldt de NVWA. De levensmiddelenindustrie heeft enkele jaren geleden het initiatief genomen om minder zout te verwerken in voedsel. De Taskforce Zout wil uiteindelijk komen tot een gemiddelde reductie van twintig tot dertig procent ten opzichte van 2006.

Schippers zei dit voorjaar dat als er onvoldoende voortgang is, stappen worden gezet voor de invoering van een wettelijke norm. Nu is er alleen een wettelijke norm voor de hoeveelheid zout in brood.

Te veel zout verhoogt het risico op verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. In Nederland is de gemiddelde zoutinname van volwassenen ongeveer negen gram per dag, terwijl de Gezondheidsraad een maximum van zes gram adviseert.

Uit een recent onderzoek van het RIVM blijkt dat bijna tachtig procent van het zout al aanwezig is in gekochte voedingsmiddelen. De rest van het geconsumeerde zout wordt toegevoegd tijdens de bereiding van gerechten en aan tafel.