NZG Achillespeesruptuur (gescheurde achillespees)

De achillespees bevestigt de kuitspieren aan het hielbeen. Het is een belangrijke pees, waar vaak grote krachten op komen. Denk maar eens aan het trekken van een sprintje: dat is een hoge belasting voor zo'n pees.

Het is mogelijk dat deze peesruptuur ontstaat omdat de pees niet stevig genoeg is aangelegd of verzwakt is. Bijna altijd is er een snelle en plotselinge spieractie aan de scheuring vooraf gegaan. Een achillespeesruptuur treedt meestal op bij mannen tussen de dertig en veertig jaar, die met enige regelmaat sport beoefenen. Bij een achillespeesruptuur ontstaat hevige pijn laag achter op de kuit of enkel, die erger of vergelijkbaar is met de pijn bij een spierscheur. Lopen lukt daarna niet of nauwelijks meer.

Inhoud
Oorzaken
Verschijnselen
Diagnose
Behandeling

Oorzaken

 • Een plotselinge grote belasting van een spier kan leiden tot een scheur. Ook minder extreme krachten op een daar niet op voorbereide spier kunnen een scheur doen ontstaan.
 • Een te koude spier is niet voorbereid op een grote activiteit. Zonder een warming-up een wedstrijd doen mag niet.
  De pees kan verkort of stijf zijn. Voorbeeld; als er sportschoenen gedragen worden na een week op hakjes, dan is de spier te kort en staat er teveel rek op de pees.
 • Een te snelle of te intensieve trainingsopbouw.
 • Een eenzijdige trainingsopbouw. Bijvoorbeeld teveel krachttraining bij training voor hoogspringen.
 • Een al langere tijd aanwezig probleem van de achillespees kan de pees ter plekke verzwakken. Klemmend schoeisel, fout contrefort, overbelasting.
 • Gebruik van Fluorchinolonen (bactericide breedspectrum-antibiotica) kan leiden tot peesontstekingen en zelfs peesrupturen. Bij gebruik van deze middelen is intensieve fysiotherapie gecontraïndiceerd. Ook corticosteroïden kunnen peesrupturen veroorzaken.
 • Helaas slijten alle structuren in het lichaam met het klimmen der jaren en worden we langzaamaan steeds kwetsbaarder. De ruptuur komt meestal voor op middelbare leeftijd.

Verschijnselen
Tijdens het sporten ontstaat een acute heftige pijn ter hoogte van de achillespees waarbij de patiënt meestal een knap hoort en/of voelt. Verder lopen is onmogelijk.
Direct is er een dip' te zien op de plaats waar de achillespees behoort te lopen.

De eerste dagen na het ontstaan van het letsel is er sprake van een forse zwelling en een bloeduitstorting.

Diagnose
Bij onderzoek hoeft er niet zo veel zichtbaar te zijn. Bij voelen (palpatie) van de kuit is vaak heel duidelijk een onderbreking in het verloop van de pees vast te stellen. Het belangrijkste onderzoek is het testen van de achillespeesfunctie: de hiel kan niet meer van de grond getild worden of bij knijpen in de ontspannen kuitspier is er geen voetbeweging meer op te wekken. Bij onduidelijkheid kan het onderzoek eventueel worden aangevuld met echografie van de achillespees.


Behandeling
Er zijn twee behandelingsmogelijkheden:

 • De operatieve behandeling, waarbij de peesuiteinden tegen elkaar aangelegd en gehecht worden. Dat hechten kan op verschillende manieren.
 • De niet-operatieve behandeling, waarbij de voet in strekstand (spitsstand) gehouden wordt met behulp van een gipsspalk of tape. De spitsstand van de voet zorgt ervoor dat de gebroken peesuiteinden tegen elkaar komen te liggen en er bij de genezing geen groot defect overbrugd hoeft te worden.

Welke behandeling wordt gekozen hangt van veel factoren af, bijvoorbeeld de leeftijd, gezondheid, (sport)activiteit en voorkeur van de patiënt of behandelaar.

Terug

Bron: Ziekenhuis.nl / Fysiotherapie-enschede.nl / fysiowarmond.nl

NZG Medisch Informatie

NZG Nieuwsoverzicht Medisch