NZG Ziekte van Scheuermann

Bij de ziekte van Scheuermann ontstaat er van met name de bovenrug de neiging om voorover te buigen. Deze bolling van de bovenrug wordt vaak gecompenseerd door een holling van de onderrug, en gaat gepaard met vooroverhangende schouders.

Meestal neemt de aandoening in de loop van de groei wel toe. Echter, uit lange termijnstudies blijkt dat patiënten met de ziekte van Scheuermann later niet meer rugklachten of arbeidsverzuim door rugpijn hebben dan willekeurige andere mensen. De uiteindelijke rugbelastbaarheid is dus goed, en het restprobleem meestal alleen cosmetisch.

Inhoud
Oorzaken
Verschijnselen
Diagnose
Behandeling

Oorzaken
Onregelmatige groei aan de voorkant van de wervellichamen zorgt ervoor dat deze aan de voorzijde uiteindelijk platter (wigvormig) zijn, dan aan de achterzijde. Hierdoor kan "wigvorming"ontstaan die de versterkte bolling veroorzaakt.

Verschijnselen
De klachten zijn meestal alleen van cosmetische aard. Soms wordt moeheid en rugpijn gemeld, die echter na het eind van de groei meestal verdwenen zijn.

Diagnose
Röntgen-onderzoek van de zijkant van de wervelkolom kan de diagnose bevestigen.

Behandeling
Oefentherapie doet de afwijking niet verminderen maar kan wel helpen de houding te verbeteren. Over korsetten bestaan verschillende studies die hier meer of minder effect van beschrijven: elke patiënt zal samen met de behandelend orthopedisch chirurg moeten bepalen of een korset in zijn/haar geval invloed op het natuurlijke beloop zal hebben. De behandeling met een korset is relatief intensief en is tegenwoordig minder geaccepteerd dan 10-20 jaar geleden.

Bij de meeste kinderen met de ziekte van Scheuerman wordt dan ook geen therapie meer voorgeschreven. In zeer ernstige gevallen kan een operatieve correctie overwogen worden, echter dit komt vrijwel niet voor.

Terug

Bron: Kinderorthopedie.nl

NZG Medisch Informatie

NZG Nieuwsoverzicht Medisch