NZG Hemochromatose

Bij hemochromatose wordt er meer ijzer uit de voeding opgenomen dan het lichaam nodig heeft. Het lichaam heeft geen natuurlijke mogelijkheid om het teveel aan ijzer kwijt te raken. Omdat er tot en met de pubertijd veel ijzer nodig is voor de groei, komt de ziekte in de regel pas op volwassen leeftijd tot uiting. Aangezien vrouwen bij de menstruatie bloed verliezen en daarmee ook ijzer, treden de ziekteverschijnselen bij hen meestal later op dan bij mannen.

Inhoud
Oorzaken
Verschijnselen
Diagnose
Behandeling

Oorzaken
Hemochromatose is een erfelijke aandoening. Ongeveer 1 op de 200 Nederlanders heeft een erfelijke aanleg voor hemochromatose. In Nederland betreft het dus circa 80.000 mensen. Ongeveer de helft van deze mensen zal daadwerkelijk ijzer gaan stapelen en mogelijk ziek worden. Er bestaan ook secundaire vormen van hemochromatose.

Verschijnselen
Bij hemochromatose stapelt zich in de loop der jaren een giftige hoeveelheid ijzer in het lichaam op. Dit kan een of meerdere van de onderstaande symptomen veroorzaken. De symptomen kunnen onder andere zijn:

  • Chronische vermoeidheid
  • Gewrichtsklachten
  • Leverfunctiestoornissen
  • Diabetes mellitus
  • Hartklachten of hartritmestoomissen
  • Libidoverlies en impotentie
  • Bovenbuikpijn

Diagnose
Het stellen van de diagnose is eenvoudig, door middel van een bloedtest. In ongeveer 90 procent van de gevallen kan men dit ook nog met een DNA-test bevestigen

Behandeling
Hemochromatose wordt behandeld door het afnemen van bloed. Dit is dezelfde procedure als die men ondergaat als men bloeddonor is, maar dan met een grotere frequentie. Men gaat hiermee zolang door totdat het overtollige ijzer verwijderd is.

Terug

Bron: Ziekenhuis.nl

NZG Medisch Informatie

NZG Nieuwsoverzicht Medisch