NZG Jicht

Jicht is een pijnlijke ontsteking als gevolg van gekristalliseerd urinezuur in een gewricht. In het warme bloed lost urinezuur gemakkelijk op, maar bij een te hoge concentratie hiervan kan dit zuur neerslaan in de vorm van kleine naaldvormige kristallen. In een relatief koude omgeving, zoals in de perifere gewrichten, gebeurt dit het gemakkelijkst, bij voorkeur (60 procent) het basisgewricht (metatarso-falangeale gewricht) van de grote teen.

In Nederland lijden enkelen per duizend inwoners aan jicht. Bij mannen komt de ziekte meer voor dan bij vrouwen. Terwijl bij mannen deze ziekte zich al na de puberteit kan manifesteren, met een piek tussen het twintigste en veertigste levensjaar, wordt deze bij vrouwen pas na de overgang gezien.

Soms ontstaan door een verhoogde concentratie van urinezuur in de urine ook uraatnierstenen. Behalve deze direct met jicht samenhangende aandoeningen, wordt jicht vaak samen gezien met diverse andere ziekten, waaronder vooral overgewicht, hoge bloeddruk, verstoringen in het vet- en koolhydraatmetabolisme en nieraandoeningen.

Inhoud
Oorzaken
Verschijnselen
Diagnose
Behandeling

Oorzaken
Een verstoorde eiwitstofwisseling kan de oorzaak zijn, maar ook voeding en erfelijke factoren spelen een rol.

Verschijnselen
Het kristalliseren van urinezuur in een gewricht leidt tot een vaak snel opkomende hevige ontstekingsreactie met roodheid, zwelling, veel pijn, warmte en functiebeperking. Patiënten worden 's nachts opeens wakker van de pijn en kunnen vaak nauwelijks lopen. Behalve in de tenen kan jicht ook op andere plaatsen ontstaan, bijvoorbeeld in de enkel, knie, vingers of in de oorschelp.

Diagnose
Als een patiënt met klachten bij de huisarts of specialist komt, zal de arts eerst uitgebreid vragen stellen om de klachten in kaart te brengen. Daarnaast zal de arts het gewricht bekijken en bevoelen. Ook kan de arts nader onderzoek doen. Een gewrichtspunctie, bloedonderzoek en röntgenfoto's behoren tot de mogelijkheden.
Aan de hand van het vraaggesprek, het lichamelijk onderzoek en de andere onderzoeken, kan de arts een diagnose stellen.

Behandeling
Koeling van het gewricht kan de pijn doen verminderen. Bevindt de jicht zich in de knie of de voet, dan is het gunstig het been hoog te houden en druk op het gewricht (lopen) proberen te vermijden. Een aanval gaat overigens vaak binnen een week weer vanzelf over.

Bij ernstige pijnklachten, kan de huisarts ontstekingsremmende geneesmiddelen voorschrijven:

  • Diclofenac of Naproxen zijn ontstekingsremmend.
  • Meestal wordt Colchicine voorgeschreven als het 100 procent zeker is dat het om jicht gaat.
  • Bij chronische klachten wordt Allopurinol voorgeschreven, een doeltreffend medicijn dat het urinezuurgehalte in het bloed vermindert. Bij dit middel verminderen de klachten sterk en verdwijnen soms zelfs volledig.

Bij twijfels over de diagnose en geen succes, is doorverwijzing naar een reumatoloog soms gewenst. Dat geldt ook als de jicht in meerdere gewrichten optreedt of als zich complicaties (bijvoorbeeld nierstenen, nierfalen) voordoen.

Terug

Bron: Wikipedia / Avogel.nl / Jicht.info

NZG Medisch Informatie

NZG Nieuwsoverzicht Medisch