NZG Tongkanker

Kanker van de tong is een kwaadaardige zwelling van of op de tong. De tong heeft in onze mondholte een belangrijke functie bij het slikken, praten en proeven.

Inhoud
Oorzaken
Verschijnselen
Diagnose
Behandeling

Oorzaken
De belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van tongkanker zijn alcohol- en tabaksgebruik. Daarnaast lijkt een slechte mondhygiëne of een slecht passend kunstgebit of prothese de kans op tumoren op de tong en in de mondholte te vergroten.

Het is nog onduidelijk of erfelijkheid een rol speelt bij kanker van de tong. Mogelijk is er sprake van aanleg. Dat wil zeggen dat sommige mensen (families) gevoeliger zijn voor bovenstaande risicofactoren dan andere mensen.

Verschijnselen
Tumoren op de tong beginnen vaak als een zwelling of zweertje. Dit kan pijnlijk zijn maar het hoeft niet. Wanneer zo'n bultje of zweertje na drie weken niet genezen is, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan inschatten of er reden is voor verder onderzoek. Klachten die voorkomen zijn: pijn bij eten, slikken en/of praten. De pijn kan uitstralen naar de hals, kaken en oren. Ook een slechte adem kan voorkomen.

Diagnose
Voordat de diagnose tongkanker gesteld kan worden, vindt een aantal onderzoeken plaats.

  • Eerste onderzoek; In eerste instantie zal de huisarts of tandarts onderzoek doen door middel van inspectie van de mond- en keelholte. Wanneer het bultje of zweertje niet geneest, zal de huisarts u doorverwijzen naar een specialist (KNO-arts of een kaakchirurg).
  • Weefselonderzoek; Door goed te kijken en te voelen kan de arts al veel informatie krijgen. Om met zekerheid vast te stellen of de tumor goedaardig of kwaadaardig is, moet de arts een klein stukje weefsel (biopt) wegnemen. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een endoscopie met behulp van een soort grijpertje (zie voor meer informatie bij endoscopie elders op deze site). Dit biopt wordt vervolgens onder de microscoop onderzocht.
  • Beeldvormend onderzoek; Als het een kwaadaardige tumor (tongkanker) is, is verder onderzoek noodzakelijk. Door middel van beeldvormend onderzoek kijkt de arts of er uitzaaiingen zijn naar lymfeklieren en/of andere lichaamsdelen. Dit kan gebeuren door een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van röntgenstraling zoals een CT-scan of röntgenonderzoek. De arts kan ook beeldvormend onderzoek doen met behulp van geluidsgolven (echografie) of een magnetisch veld (MRI-scan).

Behandeling
Tumoren van de tong worden bestraald en/of operatief verwijderd. Bij kleine tumoren is bestraling soms voldoende en bij grote tumoren vindt vaak een combinatie van deze behandelingen plaats.

Operatie
Tijdens een operatie verwijdert de chirurg de tumor en een randje van het gezonde, omliggende weefsel. Meestal werkt de chirurg nauw samen met een KNO-arts om ervoor te zorgen dat het resultaat zo goed mogelijk is. Bij de meeste patiënten worden ook de lymfeklieren in de hals verwijderd. Hierdoor is de kans op uitzaaiingen kleiner. De lymfeklieren worden vervolgens in het laboratorium onderzocht op kwaadaardige cellen.

Bestraling
Bestraling (radiotherapie) is een behandeling waarbij kankercellen vernietigd worden door radioactieve straling. Deze straling wordt zo precies mogelijk gericht op de tumor. Toch kunnen ook omliggende gezonde cellen beschadigd raken. Gezonde cellen herstellen zich over het algemeen beter dan kankercellen. Bestraling bij tongkanker kan alleen of in combinatie met een operatie plaatsvinden. In het laatste geval gebeurt het meestal om de kans dat de tumor terugkomt te verkleinen. Bestraling bij tongkanker gebeurt meestal inwendig dus van binnenuit.

Na de behandeling
In de meeste gevallen blijft de functie van de tong na de behandeling intact. Als u moeite heeft met praten of slikken, kan de arts u doorverwijzen naar een logopedist.

Terug

Bron: MLDS

NZG Medisch Informatie

NZG Nieuwsoverzicht Medisch