20 procent van de ouderen woont niet passend; zoektocht naar alternatieven
Twintig procent van de 50- tot 65-jarigen woont niet passend. Dat blijkt uit de Mantelzorgmonitor van Beep for Help. Veel ouderen wonen in te grote huizen die niet meer aansluiten bij hun leven nu. Een op de drie ouderen overweegt hierom bij familie in te trekken. Nog meer, 37 procent, neemt liever familie in huis. Vrouwen lijken hier vaker open voor te staan dan mannen. Dit meldt Beep for Help.
Het sociale aspect weegt zwaar. Ruim 40 procent wil samenwonen met leeftijdsgenoten in een woongroep. 11 procent staat zelfs open voor het huisvesten van een student. Opvallend: mannen vinden dat idee aantrekkelijker dan vrouwen (14 tegenover 8 procent).
Andere woonvormen
Margreth van Kuijl van Beep for Help ziet dat ouderen anders naar wonen kijken. Soms komt een kind weer thuis wonen, maar ook het omgekeerde gebeurt steeds vaker. Ouders trekken in bij hun kinderen om hulp en gezelschap te vinden. “Ook het samenwonen met leeftijdsgenoten zorgt voor de nodige extra ondersteuning en gezelligheid.”
De woningnood dwingt tot creativiteit. Kleiner wonen is niet altijd aantrekkelijk vanwege hogere kosten en verlies aan comfort. Toch vindt 42 procent van de ouderen dat zij zelf een rol moeten spelen in het oplossen van het woonprobleem. Van Kuijl pleit voor nieuwe woonvormen, waarbij mensen in verschillende of juist dezelfde levensfase een woonruimte delen: studenten die een kamer krijgen in ruil voor hulp, of ouderen die onder één dak leven. Ouderen krijgen hierdoor de hulp die ze nodig hebben, studenten vinden een betaalbare woonplek en kunnen ouderen informele zorg bieden.