
Algoritme moet wachtlijsten verpleeghuizen in Amsterdam fors terugdringen
Tien Amsterdamse verpleeghuizen starten deze zomer een proef om de lange wachtlijsten flink te verkorten. Nu wachten mensen gemiddeld tweehonderd dagen op een plek. Met behulp van een algoritme hopen de zorginstellingen die wachttijd te verkleinen tot zo’n vijftig dagen. Dit meldt NU.nl.
Het systeem werkt alleen als verpleeghuizen hun beschikbare bedden met elkaar delen. Dat gebeurt nu nauwelijks, waardoor plekken onbenut blijven terwijl 18.000 mensen op een wachtlijst staan. Hoogleraar toegepaste wiskunde Rob van der Mei legt uit dat het algoritme een beetje werkt zoals Booking.com. Mensen geven hun voorkeuren en persoonlijke omstandigheden, zoals een rolstoel, een huisdier of een specifieke locatie door, en het systeem zoekt razendsnel de beste match.
Menselijke controle
Het algoritme behandelt straks waarschijnlijk zo’n 60 tot 80 procent van de aanvragen. Complexe gevallen krijgen nog steeds handmatige toewijzing. Elke toewijzing wordt bovendien altijd nog besproken met de patiënt. De plaatsing is dus niet volledig automatisch en er vindt altijd menselijke controle plaats.
De voordelen zijn groot: kortere wachttijden voor cliënten en minder lege bedden voor instellingen. Toch vindt niet elke organisatie het prettig om gegevens te delen. Van der Mei noemt het koudwatervrees en hoopt dat de pilot anderen over de streep trekt.