3 oktober 2024 om 12:00
2 minuten lezen

De Zorg van Toen faalde voor ouderen terwijl vastgoedhandelaren miljoenen binnenhaalden

Het opkomen en omvallen van zorgbedrijf De Zorg van Toen heeft geleid tot een chaotische situatie voor vele ouderen en miljoenenwinsten voor vastgoedhandelaren. Het zorgbedrijf, opgericht in 2020 door oud-zorgverleners Hans en Ingrid, had als missie om een alternatief te bieden voor het traditionele verpleeghuis, waarbij ouderen zorgappartementen zouden huren op sfeervolle locaties. Dit plan ging echter flink mis. Dit meldt Follow the Money.

Het bedrijf begon zijn activiteiten in het Sint Jozef-klooster in De Bilt, waar ze voor 2500 euro per maand all-inclusive zorgappartementen aanbood. Binnen korte tijd ontstonden er problemen door slecht beheer en gebrekkige communicatie met de bewoners, waaronder zestien fraters. Volgens adviseur Jan Luursema, die werkte voor de broeders, ging de situatie “gierend mis”, wat leidde tot spanningen en de noodzaak voor een locatiemanager.

De Weverij in Oss

Ondanks de problemen bij het Fraterhuis breidde De Zorg van Toen uit naar meerdere locaties, waaronder het voormalige sterrenrestaurant De Weverij in Oss, dat werd omgebouwd tot een zorghotel. Vastgoedondernemer Matthijs Wolters speelde hierbij een cruciale rol. Het pand in Oss wisselde drie keer van eigenaar voordat het hotel opende, waarbij vastgoedinvesteerder Sjan van Ettekoven het hotel uiteindelijk voor bijna 8 miljoen euro doorverkocht. Dit resulteerde in enorme winsten voor betrokken vastgoedpartijen. Van 1 tot enkele tonnen voor Wolters.

Het zorghotel in Oss kampte al snel met gebreken. Medewerkers meldden dat cruciale investeringen achtergebleven, wat de veiligheid van de bewoners in gevaar bracht. “De beugels naast de toiletten waren niet goed vastgezet, waardoor een bewoner viel,” zei een medewerker. Door de hoge maandelijkse huur van 2.500 euro voor 35m2, was het moeilijk om De Weverij vol te krijgen. Maar de eigenaren moesten dit bedrag vragen, om hun eigen huur van 7,5 ton per jaar te kunnen betalen. Meerdere pogingen om de gebreken op te lossen via de verhuurder, liepen op niets uit.

Incident op incident

En dan nog het voormalige klooster Klein Lourdes in Tienray, waar een man die net uit een hospice kwam, alleen bij de ingang stond. De buitenlift was stuk, dus hij moest al kruipend via de treden van het bordes omhoog. Eenmaal in zijn woning, diende personeel hem verkeerde medicatie toe. Hij viel tweemaal, waarbij hij de eerste keer onderaan een trap werd aangetroffen. Hij was omringd door bloed. Niet veel later lag hij naast zijn bed. Wederom in een plas bloed. Niemand had 112 gebeld. Binnen drie weken na binnenkomst bij Klein Lourdes kwam de bejaarde man te overlijden.

Uiteindelijk liep de schuld van De Zorg van Toen op tot 4 miljoen euro en kon het bedrijf zijn verplichtingen niet meer nakomen. Dit leidde in juli 2024 tot het faillissement, waarbij ouderen en 187 werknemers in onzekerheid achterbleven. Vastgoedondernemers zoals Wolters verdienden miljoenen aan de vastgoeddeals, terwijl de zorg voor ouderen ernstig tekortschoot.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Ouderenzorg

    Medewerkers en cliënten huishoudelijke hulp Utrecht onder druk

    Vandaag om 10:59
    • Ouderenzorg

    Inloophuizen voor ouderen zonder zorgindicatie voorzien in belangrijke behoefte

    Gisteren om 13:20