Dochter maakt zich grote zorgen om moeder met Alzheimer die wekelijks wegloopt
Vanwege het opendeurenbeleid in verpleeghuizen, mogen ouderen met dementie gewoon naar buiten. Dit is zo vastgelegd in de Wet zorg en dwang. Wel mogen instellingen ouderen met bijvoorbeeld loopdrang een GPS-tracker omdoen of gebruikmaken van bepaalde technologieën om deuren gesloten te houden. Maar met de 79-jarige moeder van Monique van Ginneken is het de afgelopen tijd te vaak misgegaan. Dit meldt Omroep Flevoland.
Meerdere keren per week verdwijnt Lilly uit haar verpleeghuis. Ze heeft de ziekte van Alzheimer en loopdrang. Dit betekent dat ze het plan heeft om een stukje te lopen, maar uiteindelijk verdwaalt en zonder hulp de weg niet meer terugvindt. Meerdere Burgernetacties zijn de afgelopen weken op touw gezet om Lilly weer terug te vinden. Het is zelfs een keer voorgekomen dat ze dag én nacht weg was. Toen zette de politie een helikopter in en gingen zestig vrijwilligers van het veteranenteam op zoek naar de vrouw. Volgens haar dochter wist ze zichzelf, ondanks de koude nacht, in veiligheid te brengen. “Ze is in een sauna gaan zitten.”
Opendeurenbeleid Wzd
Van Ginneken wijt de problemen aan de Wet zorg en dwang, die sinds ruim 5 jaar geldt. Verpleeghuizen moeten volgens deze wet een opendeurenbeleid hanteren, wat betekent dat ze ouderen niet zomaar binnen mogen houden. Het Gastenhuis Almere Duin, waar Lilly verblijft, werkt ook met dit beleid. Locatiemanager Jolanda Ligtvoet legt uit dat de voor- en achterdeur altijd open zijn, zodat mensen vrijelijk naar buiten kunnen voor een wandeling of ronde boodschappen. Medewerkers kunnen besluiten om met een bewoner mee naar buiten te gaan, mocht er sprake zijn van geestelijke achteruitgang. Ook wordt weleens een GPS-tracker ingezet, maar hiervoor moeten cliënten wel instemmen. En Lilly doet dat niet. Ligtvoet stelt dat dit niet vaak voorkomt. Inmiddels is het verpleeghuis hierover in gesprek met de familie en bewoonster.
Onvrijwillige opname
Als het aan Van Ginneken ligt, verhuist haar moeder naar een plek waar ze onvrijwillig opgenomen kan worden. Haar moeder weigert echter te verhuizen en zo’n aanvraag verloopt uiteindelijk via de rechter, met een looptijd van zo’n vier tot zes weken. Daarom is voor Lilly inmiddels een spoedprocedure in werking gesteld.