Gezond eten rond je 50e vergroot kans op fitte oude dag
Wie op middelbare leeftijd bewust kiest voor gezonde voeding, blijft later vaker fit en vitaal. Dat blijkt uit een groot Harvard-onderzoek onder ruim 100.000 Amerikanen van veertig tot zestig jaar. Zij zijn meer dan dertig jaar gevolgd. Dit meldt MSN.
Onderzoekers zagen duidelijke verschillen tussen goede en slechte eters. Wie regelmatig fruit, groente, volkoren producten, noten, peulvruchten en magere zuivel op het menu zette, had een grotere kans om gezond ouder te worden. Ook onverzadigde vetten, zoals in olijfolie, deden het goed. Het tegenovergesteld effect zagen de onderzoekers bij mensen die vaak rood of bewerkt vlees, veel zout, transvetten, frisdrank en toegevoegde suikers consumeerden. Hun kans op een gezonde oude dag lag lager.
Correctie andere leefstijlfactoren
De onderzoekers benadrukken dat voeding ook na correctie van andere leefstijlfactoren, zoals beweging en roken, een grote rol speelt. Met andere woorden: gezond eten maakt écht verschil, ook als je verder niet alles perfect doet. Ze roepen op om vaker te kiezen voor minimaal bewerkte producten. Denk aan bladgroenten, vers fruit, linzen, bonen, volkoren granen en magere zuivel. Ook vis en mager vlees kunnen prima binnen een gezond voedingspatroon passen.