29 november 2013 om 16:00
< 1 min lezen

Helft ouderen heeft moeite met vragen om hulp

Bijna de helft van de ouderen doet geen beroep op mantelzorg omdat zij denken dat de familie te druk is om te helpen. Ook vrezen ouderen tot last te zijn als zij om hulp vragen. Dat blijkt uit een enquête van de Nationale DenkTank 2013 onder meer dan 450 ouderen, zo meldt Zorgvisie. 

Als gevolg van bezuinigingen op onder meer de thuiszorg moet steeds vaker een beroep worden gedaan op mantelzorgers. De Nationale DenkTank onderzocht in samenwerking met belangenorganisatie ANBO hoe ouderen tegen mantelzorg aankijken en wie zij om hulp zouden vragen.

Van de ondervraagde ouderen geeft 46 procent aan te denken dat de familie te druk is om hen te helpen. Daarnaast zou 44 procent zich tot last voelen als zij hulp zouden ontvangen van de familie. Een op de vijf ouderen zou de kinderen niet om hulp vragen als dat nodig is, 46 procent zou dat wel doen en de rest is neutraal of heeft geen kinderen.

Op de vraag of als alternatief mantelzorg door onbekende vrijwilligers zou worden geaccepteerd, geeft een kwart van de ouderen aan zij zich onveilig zouden voelen als een onbekende vrijwilliger bij hen thuis zou komen. 23 procent zegt het niet prettig vinden als een onbekende een wandeling met hen zou maken.

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Ouderenzorg

    Meeste ouderen in Nederland blijken zich behoorlijk gelukkig te voelen

    Gisteren om 10:28
    • Ouderenzorg

    ‘Leeftijdsdiscriminatie schaadt gezondheid ouderen’

    Gisteren om 09:18