
Helmond grijpt in: groei zorgvilla’s vergroot druk op huisartsenzorg
Helmond wil de ongeremde groei van particuliere woonzorgcentra aan banden leggen. De gemeente vreest dat de toestroom van zorgvilla’s en andere particuliere initiatieven de druk op huisartsen onhoudbaar maakt. Een nieuwe toetsingsmaatregel moet voor spreiding zorgen en huisartsenzorg beschermen. Dit meldt het Brabants Dagblad.
Commerciële woonzorgcentra voor ouderen met diepe zakken schieten als paddenstoelen uit de grond. Traditionele verpleeghuizen kampen ondertussen met personeelstekorten. De gemeente Helmond krijgt steeds meer aanvragen voor nieuwe zorginitiatieven, mede door de dubbele vergrijzing. “In buurten die al kwetsbaar zijn, willen we niet nog meer kwetsbare doelgroepen plaatsen”, aldus het college van B&W.
Geen specialist ouderenzorg
Een belangrijk knelpunt is het ontbreken van een specialist ouderengeneeskunde bij veel particuliere woonzorginitiatieven. Dit drukt de kosten en verhoogt de winst voor aanbieders, maar betekent dat bewoners voor medische zorg afhankelijk zijn van huisartsen in de buurt. Dit zorgt voor een hogere werkdruk. Daarom moet voortaan worden getoetst of initiatieven afspraken hebben met lokale huisartsen.
Toch blijft de gemeente met lege handen staan als zorgaanbieders geen afspraken maken. “We kunnen een initiatief niet op grond daarvan verbieden. Wel kunnen we dit als belangrijk aandachtspunt aangeven”, stelt het college.
Harde eis
Andere gemeenten gaan verder. In Laarbeek geldt sinds oktober 2023 een harde eis: nieuwe zorginitiatieven krijgen alleen toestemming als ze een specialist ouderengeneeskunde of huisarts in dienst nemen. Huisartsen in de Peelregio trokken al eerder aan de bel. Volgens huisarts Pieter Coenen betekent elke nieuwe instelling met twintig kamers dat een huisartsenpraktijk gemiddeld anderhalve dag per week een collega mist. Helmond hoopt dat de nieuwe toets helpt om de huisartsenzorg overeind te houden.