Honderden herstelbedden voor kwetsbare ouderen nodig
Als er niet snel honderden herstelbedden bij komen voor ouderen, komen de overvolle ziekenhuizen nog voller te zitten. Herstelbedden zijn een nieuwe vorm van tijdelijke zorg waar ouderen in bijvoorbeeld een zorginstelling kunnen herstellen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) trekt aan de bel, want er zijn dringend herstelbedden nodig. Hoewel zorgverzekeraars en positief tegenover staan, zijn ze nog niet overtuigd. Dat meldt de Volkskrant.
Ouderen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen. Na een ziekenhuisbezoek is het ook de bedoeling dat zij weer terugkeren naar huis. Echter zijn er vaak nog ouderen die eigenlijk niet meer in het ziekenhuis horen, maar ook nog niet naar huis kunnen. Hiervoor zijn herstelbedden het leven in geroepen. Een nieuwe vorm van tijdelijke zorg waar ziekenhuizen en zorgorganisaties zich samen voor inzetten.
Nu blijkt echter dat er meer bedden nodig zijn. “Doordat mensen langer thuis wonen, ontstaat vaker een acute situatie, bijvoorbeeld na een val. Sommige van deze ouderen hebben bovendien andere problemen, zoals eenzaamheid, vergeetachtigheid of een alcoholverslaving. Dan vind je niet snel een passende vervolgplek na een opname”, zegt Mariët Dirkzwager van het Amsterdamse OLVG.
Zorgorganisatie Omring heeft inmiddels een aantal herstelbedden, en enkele ziekenhuizen maken hierover afspraken met regionale zorgorganisaties. Echter zijn er nog genoeg regio’s waar het niet lukt om herstelbedden te regelen, waardoor ziekenhuizen en huisarts geen plek hebben voor ouderen die doorverwezen moeten worden.
Zorgorganisaties zeggen hiervoor onvoldoende geld te krijgen van zorgverzekeraars. Onlangs stelde demissionair minister Schippers van Volksgezondheid hiervoor een budget van 243 miljoen euro beschikbaar. Omdat de zorgverzekeraars over de zorginkoop gaan, is het ook aan hen om duidelijk te maken hoeveel herstelbedden iedere regio heeft.
“De herstelbedden zijn relatief nieuw en iedereen is nog bezig zijn weg te vinden in de nieuwe regels voor langdurige zorg. We weten ook nog niet of het door het Rijk beschikbaar gestelde bedrag toereikend is voor deze tijdelijke zorg”, reageert Menzis.
Door: Redactie Nationale Zorggids