26 februari 2016 om 14:49
2 minuten lezen

Huisartsen tegen verruiming euthanasie bij dementie

Veel huisartsen hebben grote problemen met de nieuwe handreiking voor euthanasie bij gevorderde dementie. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 540 huisartsen. Meer dan de helft (61 procent) van de ondervraagde huisartsen vindt het een slechte zaak dat een dementerende die niet meer zelf kan aangeven wat hij of zij wil toch in aanmerking kan komen voor euthanasie. Familie van dementerenden is juist blij met de nieuwe handreiking. Zij zien hierin een nieuwe mogelijkheid om de wens van hun naaste uit te voeren. Dat meldt EenVandaag. 

Onlangs maakten de ministeries van Volksgezondheid en van Veiligheid en Justitie in een zogenoemde handreiking duidelijk dat euthanasie ook bij gevorderde dementie mogelijk is, mits er aan een aantal voorwaarden is voldaan. Zo moet de patiënt een wilsverklaring hebben en daar regelmatig met de arts over hebben gesproken. Ook moeten er tekenen zijn van ondraaglijk lijden, zoals pijn, angst of onrust. Tot nu toe kwamen patiënten in de praktijk eigenlijk alleen in aanmerking voor euthanasie als ze nog wilsbekwaam waren.

Veel ondervraagde artsen zien het als een probleem als de patiënt niet meer weet waar het over gaat.  Slechts een kwart van de ondervraagde artsen (24 procent) zegt in principe bereid te zijn om mee te werken aan een euthanasieverzoek van een dementerende volgens de nieuwe handreiking. Ongeveer helft zegt dit niet te willen uitvoeren. Nog eens een kwart (24 procent) weet het nog niet.

Tegenstanders zien als belangrijkste bezwaar dat de dementerende niet meer zelf kan verwoorden wat hij of zij wil. Dat betekent dat de arts samen met de familie moet bepalen wat het juiste moment voor de euthanasie is. 91 procent van de ondervraagde artsen vreest conflicten en druk van de familie. Ze benadrukken dat euthanasie ‘geen recht’ is. Ook voeren ze aan dat dementie het karakter en de wil kan beïnvloeden. In een later stadium kan de patiënt veel vrolijker zijn en is het maar de vraag of deze dan nog steeds uit het leven wil stappen. Artsen zien er tegen op om de euthanasie mogelijk onder dwang te moeten uitvoeren. Veel van de ondervraagde artsen vrezen dat de nieuwe handreiking valse verwachtingen bij patiënten en hun familie creëert. EenVandaag voerde ook een groot onderzoek onder het publiek uit. Met deze handreiking is er veel draagvlak voor euthanasie bij dementie.

©Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • GGZ

    Nog altijd niet genoeg plekken voor beschermd wonen

    Gisteren om 13:00
  • Pameijer Mozaïk
    • GGZ

    De Nederlandse ggz: ‘Terugtrekken VNG uit IZA heeft grote gevolgen’

    2 december 2024 om 11:53