Klein Engelenburg zit vol levensverhalen
Op woonzorglocatie Klein Engelenburg, onderdeel van Domus Magnus, wonen veel verschillende mensen, allemaal met een eigen levensverhaal. De levensverhalen zijn boeiend, vol belevenissen en anekdotes. Om deze verhalen vast te leggen is er een levensboek ontwikkeld. Op donderdagmiddag werden de eerste twee gevulde levensboeken met prachtige verhalen en foto’s uitgereikt aan de familie.
Overhandiging van het boek
Het landgoed stond de hele week in teken van het levensboek. De familie van de bewoners, de activiteitenbegeleiders en medewerkers verzamelden zich rond de grote eettafel in de leefkeuken voor de officiële overhandiging van de levensboeken. ‘Het mooie van het levensboek is dat dit veel losmaakt in een familie. Van een van de bewoners vond ik een telegram van een eerste prijs die zij ooit heeft gewonnen: een vakantiereis in een lelijke eend aangeboden door Citroen. Het is een prachtig handvat voor de meest mooie gesprekken’, vertelt Wies, die werkzaam is als activiteitenbegeleidster.
Voor generaties
Bij bewoners met dementie kan het levensboek een prettig hulpmiddel zijn om een gesprek op gang te helpen. Deze verhalen kunnen ook van grote aanvullende waarde zijn bij de dagelijkse verzorging van de bewoners. Op een woonzorglocatie zitten bewoners een groot deel van de dag bij elkaar. Dan is het prettig om te weten dat mevrouw A. graag de hele dag naar muziek luisterde en meneer B. een hoofdcommissaris van de politie was.
Voor familie en vrienden die op bezoek komen is het levensboek een mooi document. Kleinkinderen komen meer te weten uit het leven van hun grootouder. Bovendien zien ze ineens meer dan alleen de persoon die voor hen zit. Iemand die nu oud is heeft ook een schoolperiode en een werkzaam leven achter zich, keuzes moeten maken, liefdes en verdriet doorleefd.
Levensboek
Om het persoonlijke levensverhaal niet verloren te laten gaan heeft Domus Magnus een eigen Levensboek gemaakt. Iedere nieuwe bewoner die dat wil, krijgt een boek. Samen met de familie, de medewerkers van de zorg en van de activiteitenbegeleiding worden de boeken gevuld met verhalen over en uit het leven van de bewoner. Zo ontstaat een uniek boek over een levensgeschiedenis. Hoe zag de kindertijd van iemand er uit? Of de eerste liefde? Welke feestdagen werden er gevierd, en met welke tradities? Voor familie komen er soms nieuwe verhalen bij, die weer een onderdeel van de familiegeschiedenis gaan worden.