‘Koper uit aardappelen mogelijk goed voor hersenfunctie en tegen dementie’
Onderzoekers uit China suggereren dat koper via voeding helpt de kans op dementie te verkleinen. Eén dagdosering van 1,22 mg koper, gelijk aan twee middelgrote aardappelen, kan al een positief effect hebben. Andere koperbronnen zijn lever, schaal- en schelpdieren, noten, zaden, peulvruchten, volkoren granen, donkere chocolade en sommige groenten en fruit. Dit meldt Metro.
Het onderzoek volgde 2420 Amerikaanse volwassenen vier jaar lang. De focus lag op cognitieve functies, vooral bij deelnemers die eerder een beroerte hadden gehad. Uit de resultaten blijkt dat mensen met de hoogste koperinname de beste cognitieve scores hadden. De onderzoekers concluderen: “Onze bevindingen wijzen op een mogelijk verband tussen koperinname via de voeding en verbeterde cognitieve functies bij Amerikaanse ouderen, met name bij degenen met een beroerte in de voorgeschiedenis.” De kans op dementie is namelijk groter na een beroerte.
Hersengezondheid
Hoofdauteur en professor Wiai Jia adviseert om koperrijk voedsel zoals aardappelen, volkorenproducten en bonen te eten. “Koper in de voeding is cruciaal voor de gezondheid van de hersenen.” Koper stimuleert de afgifte van ijzer, helpt bij zuurstoftransport en beschermt de tegen achteruitgang van de hersenen. Ook ondersteunt koper het immuunsysteem, de botten, het bindweefsel en de haarkleur, én reguleert het neurotransmitters die leren en geheugen beïnvloeden.
Onderzoekers benadrukken dat diepgaander onderzoek nodig is om deze uitkomsten te bevestigen. Met name omdat deelnemers in dit onderzoek zelf hun voedingsinname moesten bijnamen. Daar waren wetenschappers dus niet bij betrokken.