'Kunstmatige intelligentie in de ouderenzorg is geen sciencefiction'
18 maart 2022 om 09:17
< 1 min lezen

‘Kunstmatige intelligentie in de ouderenzorg is geen sciencefiction’

Een nieuw onderzoeksproject moet leiden tot “passende, warme en slimme zorgtechnologie” voor mensen met dementie. Hierbij staat de inzet van artificial intelligence (AI) centraal voor oplossingen die aansluiten bij wat mensen met dementie zelf willen of nodig hebben. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) trekt er 3 miljoen euro subsidie voor uit. Dat meldt ANP Expert Support.

De subsidieaanvraag is ingediend door diverse universiteiten, kennisorganisaties, zorgaanbieders en verzekeraars. Het onderzoeksproject staat onder leiding van de TU Eindhoven en luistert naar de naam QoLEAD (Quality of Life by use of Enabling AI in Dementia) en gaat zes jaar duren.

Eng

“In de langdurige zorg verzamelen en delen we veel gegevens van cliënten en zorgverleners”, aldus Henk Herman Nap, senior onderzoeker Ehealth bij Vilans. “In toenemende mate gaat het om data uit digitale zorgplannen, AI-gedreven domotica en wearables. Soms helpen data en AI te begrijpen wat er is gebeurd, soms voorspellen ze wat er kán gebeuren. Dat klinkt misschien als sciencefiction en een beetje eng, maar deze ontwikkeling kan zeker menselijke en zinvolle zorg opleveren.”

“Ik vind het daarom belangrijk dat zorgaanbieders samenwerken om datagedreven zorg naar een hoger niveau te tillen”, zegt Nap. “We vinden dat data en AI op een zinvolle manier ontworpen en ingezet moet worden. Hoe zorgen we voor een balans tussen automatisering en mensgedreven persoonsgerichte zorg? We verwachten dat dit onderzoeksprogramma hier veel aan zal bijdragen.”

Beloften

De grootste beloften zijn dat AI zorgprofessionals en cliënten kan helpen bij ziektepreventie, gezondheidsbevordering, het kiezen van de behandeling die de grootste kans op de gewenste resultaten geeft, alsook het leveren van meer persoonsgerichte en warme zorg. “Denk aan dagstructuurondersteuning dankzij technologie die mensen met geheugenklachten helpt dagelijkse dingen te onthouden, zoals een seniorentablet of sociale robot. Of aan een technologie die zorgprofessionals en naasten inzicht geeft in het leefpatroon, zoals leefstijlmonitoring. Dat zijn met het oog op de toekomst van de zorg zeer waardevolle toepassingen.”

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • GGZ

    Karremans eist strenge regels voor vapes: ‘Jongeren hebben heftige verslavingsproblemen’

    Vandaag om 09:47
    • GGZ

    Meer sterfte door vergrijzing, maar onze levensverwachting stijgt wel weer

    21 maart 2025 om 11:12

Aankomende evenementen

23 Mar
Voorlichtingsavond: Bevallen in het ziekenhuis (webinar)
  • Noord-Brabant
25 Mar
Seksuele uitbuiting
  • Zuid-Holland
25 Mar
Dag van de Zorginkoop 2025
  • Utrecht