Meer vrijheid voor mensen met dementie vraagt om brede verandering
Verpleeghuizen spelen een sleutelrol in het creëren van dementievriendelijke gemeenschappen. Dit kan de autonomie en levenskwaliteit van mensen met dementie verbeteren. Maar een succesvolle overgang vraagt meer dan alleen aanpassingen aan de fysieke omgeving. Dat blijkt uit het onderzoek van Suzanne Portegijs, die op 19 februari promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam, zo meldt het Nivel.
Veel verpleeghuizen sluiten afdelingen af om te voorkomen dat bewoners zelfstandig naar buiten gaan. De laatste jaren groeit het besef dat mensen met dementie meer vrijheid nodig hebben. Een verpleeghuis onderzocht of open deuren en een toegankelijkere omgeving helpen bij een soepele overgang naar een dementievriendelijke gemeenschap. De resultaten laten zien dat sociale interactie net zo belangrijk is als fysieke aanpassingen. Bewoners moeten niet alleen vrij kunnen bewegen, maar ook meer contact krijgen met de buitenwereld.
Ontmoetingsplekken
Een succesvolle transitie vraagt een verandering in de kern van de langdurige zorg, stelt de promovenda. Zorgmedewerkers spelen een cruciale rol. Hun gedrag en houding bepalen in hoeverre bewoners gebruikmaken van nieuwe vrijheden. Een duidelijke langetermijnvisie is nodig, met steun van het management en samenwerking met externe partijen, zoals architecten en gemeentes. Daarnaast moeten ontmoetingsplekken worden gecreëerd waar bewoners en buurtbewoners elkaar kunnen treffen.
Overgang is complex
De overgang naar een dementievriendelijke gemeenschap is complex en vraagt langdurige inzet. Andere zorginstellingen kunnen leren van deze ervaringen. Het onderzoek laat zien wat helpt en wat juist tegenwerkt bij deze beweging. Alleen door samenwerking op alle niveaus – zorg, verpleeghuizen en samenleving – kan deze verandering succesvol worden, concludeert Portegijs.