
Ministerie overweegt verpleeghuizen alleen open te stellen voor zeer kwetsbare ouderen
Het kabinet overweegt strengere toelatingscriteria voor verpleeghuizen. Minister Fleur Agema van Volksgezondheid en staatssecretaris Vicky Maeijer voor Langdurige Zorg willen de Wet langdurige zorg (Wlz) mogelijk aanpassen, zodat alleen ‘zeer kwetsbare ouderen’ nog in aanmerking komen. Dit staat in hun reactie op Kamervragen over het NZa-rapport ‘Tussen wal en voordeur’, zo meldt Skipr.
Kamerlid Elke Slacht-Tichelman van GroenLinks-PvdA vindt dat het kabinet geen duidelijke keuzes maakt en de verantwoordelijkheid bij zorgkantoren neerlegt. Agema en Maeijer beloven te kijken naar de wetgeving, wat als een minimale tegemoetkoming aan die kritiek wordt gezien.
Wachtlijsten en onduidelijke regelgeving
Momenteel hebben ouderen met een Wlz-indicatie VV4 recht op een plek in het verpleeghuis, maar wachtlijsten blijven een probleem. De NZa signaleert dat zorgkantoren al werken met het principe ‘thuis tenzij’, terwijl hier nog geen wettelijke basis voor is. Dit leidt tot onzekerheid bij ouderen en andere betrokkenen.
Duidelijkheid over schaarse zorgplekken
De NZa adviseerde al in 2023 om de Wlz te herzien, zodat schaarse zorgplekken en personeel gerichter worden ingezet. Het kabinet moet bepalen wie welke zorg krijgt en in welke setting. Dit zou onderdeel moeten worden van het hoofdlijnenakkoord ouderenzorg (HLO), waarover Agema en Maeijer momenteel overleggen met ActiZ en andere partijen.
Komt het verzorgingshuis weer terug?
Naast strengere verpleeghuiscriteria onderzoekt het kabinet de terugkeer van het verzorgingshuis. Dit zou een woonvorm zijn voor ouderen die nog geen verpleeghuiszorg nodig hebben, maar wel baar hebben bij extra ondersteuning. Dit onderzoek loopt tot september 2025. ActiZ heeft al laten weten tegen de herintroductie van het bejaardentehuis te zijn.