10 oktober 2013 om 13:25
< 1 min lezen

Nieuw medicijn biedt hoop voor Alzheimerpatiënten

Britse wetenschappers hebben een nieuw medicijn ontwikkeld dat het afsterven van hersencellen zou kunnen voorkomen bij patiënten met Alzheimer en Parkinson. Door positieve testresultaten wordt de ontwikkeling van het medicijn gezien als keerpunt in de strijd tegen deze ziektes, zo meldt het AD.

Bij zowel Alzheimer als Parkinson vindt er een opstapeling plaats van schadelijke, misvormde proteïnes in de hersenen. Door deze opstapeling sterven uiteindelijk de zenuwcellen rond de hersenen af, wat leidt tot aftakeling van de hersenfunctie.

Het medicijn werd door de wetenschappers getest op muizen met de ziekte van Prion. Deze ziekte is zeldzaam bij mensen maar heeft een vergelijkbaar effect op de hersenen. Uit de tests bleek dat het ontwikkelde medicijn de aftakeling van de hersenfunctie kan tegenhouden.

Het medicijn moet nog worden getest op mensen, maar wetenschappers zijn het er over eens dat het medicijn in de toekomst kan leiden tot de eerste effectieve behandeling van ziektes zoals Alzheimer. De ontwikkeling van het medicijn kan echter nog jaren duren.

‘We moeten nog een lange weg afleggen voor we bruikbare medicijnen hebben voor mensen – deze versie had ernstige neveneffecten’, zegt onderzoeksleider Giovanna Mallucci. ‘Maar het ontwikkelen van medicijnen die deze ziektes kunnen tegenhouden, is nu een echte mogelijkheid.’

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Ouderenzorg

    Oudste hospice van Rotterdam sluit op 1 juni 2025 de deuren

    Vandaag om 14:31
    • Ouderenzorg

    Subsidieregeling zorggeschikte woningen nu ook voor ouderen met beperking

    Vandaag om 12:31

Aankomende evenementen

19 Mar
ADHD in context
  • Utrecht
23 Mar
Voorlichtingsavond: Bevallen in het ziekenhuis (webinar)
  • Noord-Brabant
25 Mar
Seksuele uitbuiting
  • Zuid-Holland