Normal_muis_internet_computer

NIJMEGEN - Omdat in de praktijk is gebleken dat het in de ouderenzorg onmogelijk is alle artsen en zorginstanties waar een patiënt mee te maken krijgt voor overleg om de tafel te krijgen, heeft promovendus Sarah Robben van het UMC St Radboud een persoonsgebonden, digitale overlegtafel ontwikkeld die is ingericht rondom een individuele patiënt.

Deze ZWIP, wat staat voor Zorg en WelzijnsInfoPortaal, is voor kwetsbare ouderen en hun mantelzorgers en zorgverleners, zoals huisarts, ziekenhuisspecialisten waarmee de patiënt te maken heeft, thuiszorgorganisatie, welzijnsorganisatie en apotheek.

Iedereen die aan het ZWIP deel neemt kan vragen stellen of beantwoorden of relevante informatie geven. Als er een bijdrage op het portaal is gezet, krijgt elke deelnemer een digitaal seintje en kan er op elk moment worden gereageerd, bijvoorbeeld door het beantwoorden van een vraag.

“In eerste instantie wilden we een soort paspoort ontwikkelen, met daarin zorginformatie over en voor de oudere”, zegt Robben, die als klinisch geriater in opleiding aan het Nijmeegse ziekenhuis verbonden is. “Maar toen we ouderen en hulpverleners vroegen waaraan ze zelf de meeste behoefte hebben, bleek dat ze op zo’n paspoort niet direct zaten te wachten. Wat zowel de ouderen als hun hulpverleners zochten, was een zo eenvoudig mogelijk hulpmiddel om rondom en samen met de patiënt en diens mantelzorger snel informatie uit te wisselen.”

Sarah Robben promoveert op 14 november op het ZWIP aan het UMC St Radboud.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz