Normal_rolstoel

AMSTERDAM - Mensen helpen elkaar vooral vanuit verantwoordelijkheidsgevoel en het plezier dat zij daaraan beleven. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van zorgverzekeraar Agis door de onderzoeksbureaus Stadspeil en Isiz.

Uit het onderzoek onder ruim duizend Nederlanders blijkt dat zij een groot solidariteitsgevoel hebben. Vrijwel iedereen is bereid om de ander te helpen en meer dan 90 procent brengt dit ook werkelijk in praktijk.

Het onderzoek werd verricht in het kader van de Dag van de Mantelzorg, die aanstaande zaterdag plaatsvindt. Volgens manager marketing van de zorgverzekeraar laat dit zien in hoeverre Nederlanders om elkaar geven en bereid zijn elkaar te helpen.

Het blijkt overigens dat de ondervraagden meer hulpvaardig zijn dan ze denken. Zo houdt 70 procent van de Nederlanders vaak de deur open voor een ander, terwijl men denkt dat slechts 28 procent dit vaak doet. Ook een jas aannemen of ophouden lijkt de gemiddelde Nederlander vaker te doen (34 procent) dan over het algemeen verwacht wordt (13 procent). Opstaan in de tram of bus zou het merendeel (78 procent) wel vaker willen zien.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz