Zorgboerderij, Zeeland, onzeker, AWBZ

AXEL – Zeeuwse zorgboerderijen maken zich zorgen over de toekomst, omdat in het regeerakkoord staat dat de dagbesteding vanaf 2014 geschrapt wordt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Hierbij maken zij zich zowel zorgen over de cliënten van de zorginstellingen als over de aanbieders van de dagbesteding op zorgboerderijen. Dat meldt Omroep Zeeland.

In Zeeland zijn er zo’n veertig zorgboerderijen. “Als de plannen doorgaan, zullen wij moeten sluiten” zo stelt de geschrokken eigenaresse Inge van der Meij van zorgboerderij het Hof van Axel. De 15 cliënten die veelal ouderen zijn en dementie of psychische problemen hebben, zouden hierdoor waarschijnlijk naar een verzorgingshuis moeten. Omdat zij zonder dagbesteding waarschijnlijk niet thuis kunnen blijven wonen. Bovendien kost het de overheid dan alleen maar meer geld, zo stelt Van der Meij.

Ook de toekomst van de zorgaanbieders komt door de gewijzigde plannen op losse schroeven. Voor deze boeren valt immers een bron van inkomsten weg.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal