Toezicht, overlijden, Den Helder

DEN HELDER – In september 2011 moest een medewerker van verpleeghuis Den Koogh toezicht houden, toen een 94-jarige bewoonster overleed. Hoewel nabestaanden vinden dat het verpleeghuis Den Koogh in Den Helder verantwoordelijkheid draagt voor het overlijden van Annie Smiers-Winnubst, deelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg die opvatting niet. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

Uit het onderzoeksrapport bleek dat de medewerker die tijdens het incident toezicht moest houden meermalen van de afdeling is geweest. Ook bleek haar partner aanwezig te zijn geweest op de afdeling. Daarnaast bleek de volgende dag dat zij medicijnen uit de ton met restmedicatie had gestolen. Zij is hierdoor direct ontslagen.

Deze problemen zijn inmiddels ondervangen door ook uitzendkrachten een Verklaring Omtrent Gedrag te laten overleggen en de ton met restmedicatie van een zogeheten brievenbusconstructie te voorzien, zodat eenmaal ingeworpen medicatie er niet meer uitgehaald kan worden.

De Inspectie is van mening dat het verpleeghuis voldoende maatregelen heeft getroffen om het toezicht te verbeteren. Zo is er sinds het incident elke nacht een extra afdelingsmedewerker aanwezig, waarvan er één verpleegkundige is. Ook krijgen medewerkers bij calamiteiten nu een telefonische melding.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal