Normal_scootmobiel_ouderen

DEN HAAG (Novum) - Staatssecretaris van Volksgezondheid en Welzijn Martin van Rijn (PvdA) betrekt allerlei organisaties bij de hervorming van de langdurige zorg. Hij gaat met al deze partijen structureel bestuurlijk overleg voeren. Er is afgesproken om nog voor de kerst tot een gezamenlijke visie te komen, laat hij donderdag weten.

Het kabinet-Rutte 2 heeft ervoor gekozen alleen de zware vormen van zorg nog via de AWBZ te vergoeden. Zo wordt de dagbesteding voor ouderen en gehandicapten op termijn overgeheveld naar gemeenten.

Van Rijn had woensdag een gesprek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, CG-Raad/Platform VG, Patiëntenfederatie NPCF, Zorgondernemersorganisatie Actiz, GGZ Nederland en de organisatie voor zorgaanbieders BTN. Deze partijen waren voor het eerst bij Van Rijn om over onder meer de hervorming van de AWBZ te praten.

Van Rijn gaat de gezamenlijke visie na de kerst met het regeerakkoord in zijn achterhoofd zorgvuldig uitwerken en implementeren met deze partijen. "Een gedeelde visie vormt de basis voor de samenwerking die nodig is om de ingrijpende veranderingen in de langdurige zorg met aandacht uit te voeren", zegt hij. Ook Platform GGZ, Federatie Opvang en LOC, zeggenschap in de zorg worden uitgenodigd om aan het structurele overleg mee te doen.