Gemeenten, inkomensgrenzen, ANBO

DEN HAAG –  De Centrale Raad van Beroep oordeelde begin dit jaar dat gemeenten geen inkomensbeleid mogen voeren en geen inkomensgrenzen mogen hanteren om te beoordelen of inwoners recht hebben op Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)-voorzieningen. Toch blijkt uit een steekproef van Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) dat nog 45 van de 63 onderzochte gemeenten deze bleken te handhaven, zo meldt de belangenorganisatie.

In de praktijk worden grenzen van 120 tot 150 procent van het sociaal minimum gehanteerd, om mensen uit te sluiten van Wmo-voorzieningen, zoals vervoersvoorzieningen, hulpmiddelen en huishoudelijke hulp. Liane den Haan van de ANBO stelt dat de huidige inkomensgrenzen van de gemeenten te vrezen geeft voor de toekomst, waarbij gemeenten steeds meer taken op zich moeten nemen en hierbij meer beleidsvrijheid krijgen.

Ze stelt dat ouderen zo lang mogelijk thuis moeten kunnen blijven wonen en daarom de inkomensgrenzen ontoelaatbaar zijn. De ANBO dringt erop aan dat de huidige staatssecretaris van Volksgezondheid Van Rijn (PvdA) zijn maatregelen neemt en de gemeenten dwingt zich aan de wet te houden.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal