Normal_voedsel_voeding_gezondheid_eten

CHICAGO - Onderzoekers van de Rush University in Chicago hebben ontdekt dat mensen die tijdens hun jonge jaren weinig voedsel binnenkrijgen, op latere leeftijd minder kans hebben op dementie. Dat meldt Wetenschap 24.

Dit lijkt anders dan verwacht. Wanneer kinderen weldoorvoed opgroeien, blijken ze namelijk minder kans op ziekten, zoals hartaandoeningen en psychische stoornissen. Een eventuele verklaring van het fenomeen is dat een matige inname van calorieën ervoor zorgt dat leeftijdsgerelateerde veranderingen van het lichaam minder snel plaatsvinden.

Voor het onderzoek werden ruim 6000 ouderen ondervraagt. Zij kregen een uitgebreide vragenlijst waarin allerlei factoren werden onderzocht. Vervolgens werden de respondenten enkele jaren gevolgd om veranderingen in hun mentale gesteldheid te kunnen meten. Daaruit bleek dat alleen voedselgebrek en dunnere lichaamsbouw samenhangen met een verminderde geestelijke aftakeling.

Dat geldt overigens alleen voor bejaarden van Afrikaanse afkomst. Vermoed wordt dat dat komt omdat zij het in het begin van de vorige eeuw extra zwaar hadden en eerder te maken kregen met voedselgebrek.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem