Zelfbeschikking

ZWOLLE - Op 15 januari 2013 zal in hogeschool Windesheim Peper en Zout worden georganiseerd, waarbij verschillende gasten in gesprek gaan over het dilemma tussen zelfbeschikking over het leven en bescherming ervan.

Omdat de levensverwachting in Nederland alsmaar groeit, neemt ook de confrontatie met verlies onder ouderen toe. Ouderen verliezen dierbaren en zien hun zelfredzaamheid achteruitgaan. Steeds meer ouderen lijden door het leven, of zien hun leven als voltooid, wat verlenging van hun leven ondraaglijk kan maken.

Met de euthanasiewet uit 2002 kwam er de mogelijkheid voor beëindiging van het ondraaglijk lichamelijk lijden. Het geestelijk lijden valt hier echter (nog) niet onder. De doodswens van veel bejaarden roept vragen op over zelfbeschikking. Sommigen zijn bang dat de wettelijke mogelijkheid tot zelfbeschikking een hellend vlak is.

Tijdens het gesprek, dat door de gasten aan tafel, maar ook door mensen in de zaal zal worden gevoerd, zal worden gesproken over het onderwerp 'voltooid leven'. De gasten die aan tafel zitten zijn Els van Wijngaarden, docent, geestelijk verzorger en promovenda op het onderwerp en Bert Kort, kaderlid PCOB en gespreksleider over het onderwerp.Het gesprek is open voor iedereen met interesse voor het thema. De inloop is vanaf 19.30 uur en het programma start om 20.00 uur. De locatie is Regardz Nieuwe Buitensociëteit.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem