Normal_oudere_bejaard_eenzaam

HAARLEM - De nieuw opgezette afdeling ouderengeneeskunde van het Kennemer Gasthuis in Haarlem opent deze maand haar deuren. Tevens starten er verschillende nieuwe spreekuren, zo meldt het ziekenhuis.

De groep patiënten van 70 jaar of ouder is vaak bij meerdere specialisten onder behandeling. Uit ervaring blijkt echter dat het aantal ziekenhuisbezoeken verminderd kan worden wanneer de patiënt al in een vroeg stadium door een geriater (specialist in ouderdomsziekten) wordt gezien. Hierdoor neemt niet alleen de opnameduur af en de tevredenheid van patiënten toe, maar wordt ook de kwaliteit van zorg verbeterd.

Daarom is het ziekenhuis begonnen om de behandeling van ouderen met een gebroken heup op deze manier te organiseren, waarbij de chirurg verantwoordelijk blijft voor de behandeling van de breuk en de geriater bijvoorbeeld zorgt voor de bepaling van het risico op vallen en het medicijngebruik onder loep neemt.

Verder is er een spreekuur opgezet voor patiënten met tekenen van geheugenproblemen, waarbij de patiënt op één dag door zowel een neuroloog als de geriater wordt gezien. Het behandelplan wordt vervolgens opgesteld door beide specialisten.

Andere nieuwe spreekuren zijn het polyfarmaciespreekuur, waarin 65-plussers advies krijgen over het beter afstemmen van het medicijngebruik, en spreekuur voor onverklaarbare klachten bij ouderen. Op deze poli worden ouderen die zich ongezond voelen, maar waar eerder onderzoek niets heeft opgeleverd, door zowel een geriater als een psycholoog of gespecialiseerde psychiater onderzocht en behandeld.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz