Emmen, thuiszorg, Abvakabo FNV

GRONINGEN - Dit jaar wordt de thuiszorg in Emmen door nieuwe thuiszorgorganisaties geleverd. Vakbond Abvakabo FNV is het om meerdere redenen niet eens met de wijze waarop de thuiszorg door onder andere Faveo, Heerendort en TSN verzorgd wordt en laat juridisch onderzoeken of dit door de beugel kan, zo meldt RTV Drenthe.

Redenen van zorg zijn onder meer de arbeidsvoorwaarden waaronder de zorgmedewerkers werken en of de cliënten met een zorgindicatie wel door een huishoudelijke hulp kunnen worden verzorgd. Doordat de thuiszorgaanbieders personeel aannemen via hun eigen uitzendbureau vallen zij niet onder de cao VVT (Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg), maar onder de uitzend-cao. Ook worden cliënten met een zorgindicatie mogelijk door alleen een huishoudelijke hulp verzorgd, waardoor de benodigde zorg niet afdoende kan worden geboden.

Volgens ingewijden zou geen enkele thuiszorgmedewerker in Emmen meer onder de juiste cao vallen. Het was volgens vakbondsbestuurder Riek van Kampen voor hen stikken of slikken. Ze konden kiezen tussen een baan als interieurverzorger tegen een lager loon in plaats van thuiszorger of ze hadden geen baan meer. De uit Emmen vertrokken thuiszorgorganisaties waarschuwden vorig jaar al voor een afbraak van de thuiszorg.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal