Huisarts, toename, kankerpatiënten

UTRECHT - Uit onderzoek van het NIVEL blijkt dat huisartsen de komende jaren door een toenemend aantal nieuwe kankerpatiënten en doordat zij door verbeterde behandelingen langer leven, meer zorg zullen moeten verlenen aan kankerpatiënten. Dat meldt het NIVEL.

n 2008 kregen in Nederland ongeveer 89.000 patiënten de diagnose kanker. Naar verwachting zal dit de komende jaren stijgen naar ongeveer 123.000 nieuwe patiënten in 2020. Ook is de kans op overleving na vijf jaar verbeterd door betere behandelingen (tussen 1989 en 1993 (47 procent) en tussen 2004 en 2008 (59 procent). Ook brengen kankerpatiënten over het algemeen (veel) vaker een bezoek aan de huisarts dan de vier keer die Nederlanders ouder dan 18 jaar gemiddeld consulteren.

“Vanwege de verwachte toename van het aantal patiënten met kanker, het feit dat zij meer zorg nodig hebben en omdat er mogelijk ook zorg die nu in het ziekenhuis wordt geleverd zal verschuiven naar de huisartsenpraktijk, zullen deze patiënten een groter aandeel van de tijd van huisartsen gaan vragen, zo stelt NIVEL-programmaleider Joke Korevaar. “Het is van belang dat alle betrokken partijen tijdig anticiperen op deze groeiende vraag naar zorg.”

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal