om. kamer, stoel

UTRECHT (Novum) - Tegen een 22-jarige man die in augustus in Utrecht een hoogbejaarde man van zijn sleutel beroofde en hem probeerde te verkrachten heeft het Openbaar Ministerie jeugd-tbs geëist. Vanwege de zwakbegaafdheid van de dader heeft de officier van justitie de rechtbank gevraagd hem volgens het jeugdstrafrecht te veroordelen.

De man overviel het slachtoffer ’s avonds toen de 93-jarige met zijn rollator naar zijn kelderbox ging om vuilnis weg te brengen. De dader wilde geld, beroofde de man van zijn sleutel en vroeg om zijn huisnummer. Hij sloot het slachtoffer daarna op in de kelderbox. De man had echter het verkeerde huisnummer gegeven waarna de dader terugkwam en de man probeerde te verkrachten.

De bejaarde moest daarna onder dwang van een mes mee en zijn huis aanwijzen. Dit keer wees hij de flat van zijn buurvrouw aan, die direct ingreep toen ze opendeed. Ze gaf de belager een trap en een duw tegen de borst terwijl de oude man de deur blokkeerde met zijn rollator. De dader sloeg op de vlucht. Na ruim anderhalve maand werd hij aangehouden.

Het OM rekent het de man zwaar aan dat hij oude mensen aanviel, terwijl de bejaarde man slecht ter been was. "Hij is op een brute manier letterlijk voortgeduwd op het geldbeluste pad van deze laffe dader”, aldus de officier van justitie.

Uit gedragsonderzoek bleek dat de man een gedragsstoornis heeft. Gezien zijn gebrekkige ontwikkeling, zwakbegaafdheid die grenst aan zwakzinnigheid, geeft het OM aan jeugdstrafrecht de voorkeur.