Ouderenzorg, achteruitgang gehoor, geheugenverlies

HILVERSUM - Uit Amerikaans onderzoek van het John Hopkins Center on Aging and Health blijkt dat naast eenzaamheid ook gehoorverlies samenhangt met geheugenproblemen, zo meldt Wetenschap24.nl.

Voor het onderzoek werden in 2001 gehoortesten uitgevoerd bij ongeveer 2.000 ouderen. Vervolgens zijn zes jaar lang meerdere cognitieve metingen gedaan. Uit de metingen bleek dat ouderen met een slecht gehoor (alleen geluiden boven de 25 decibel waren hoorbaar) een 40 procent snellere geestelijke aftakeling hadden. Ook werden zij drie jaar eerder dement dan hun goedhorende leeftijdsgenoten.

Er zijn echter meerdere verklaringen voor deze uitkomst te bedenken, waardoor verder onderzoek noodzakelijk is. Zo kunnen slechthorenden vaker eenzaam zijn wat mogelijk samenhangt met cognitieve achteruitgang. Ook kan een slecht gehoor ervoor zorgen dat te veel energie gaat naar het verwerken van het geluid wat ten koste gaat van het geheugen. Tenslotte kan er ook een gedeeld schademechanisme zijn dat zowel doofheid als dementie veroorzaakt.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal