ouderen

GRONINGEN (Novum) - Van alle AOW'ers woonde in 2011 tien procent buiten Nederland. Dat komt neer op driehonderdduizend mensen, een stijging van 27 procent sinds 2006. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend.

Een op de drie geëxporteerde AOW-uitkeringen werd in 2011 net over de grens verstrekt. België huisvest 61 duizend AOW'ers, Duitsland 39 duizend. Spanje neemt met 46 duizend AOW-uitkeringen hiertussen een plek in.

Nummer vier is Turkije, met 21 duizend uitkeringen. Naar Marokko gaan twaalfduizend uitkeringen en naar Canada en de Verenigde Staten gezamenlijk 33 duizend.

In alle landen uit de top heeft zich tussen 2006 en 2011 een stijging voorgedaan, maar naar Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Marokko en Duitsland steeg het harder dan de gemiddelde stijging van 27 procent.

Behalve de AOW worden nog meer uitkeringen naar het buitenland overgemaakt. Nummer twee is de kinderbijslag met 54 duizend. Dat is drie procent van het totale aantal.

Arbeidsongeschiktheids- en WW-uitkeringen worden veel minder naar het buitenland overgemaakt. Slechts een op de veertig, oftewel negentienduizend arbeidsongeschikheidsuitkeringen gaan de grens over. Bij de WW gaat het om slechts 140 uitkeringen.