Actiebijeenkomst, Nieuwegein, thuiszorgmedewerkers, politici

NIEUWEGEIN - Gisteren hebben thuiszorgmedewerkers op een actiebijeenkomst in Nieuwegein een grote demonstratie aangekondigd die op 6 april plaats gaat vinden in Den Haag, zo meldt BN De Stem.

Op de actiebijeenkomst waren ongeveer 1600 bezorgde thuiszorgmedewerkers uit het hele land bij elkaar gekomen. Zij maken zich zorgen over hun baan en vrezen bovendien dat zieken, gehandicapten en ouderen hun vertrouwde hulp kwijtraken. Hierbij waren diverse politici aanwezig. Onderwerp van discussie waren de kabinetsplannen voor de thuiszorg.

Volgens de vakbond kunnen de bezuinigingen van 1,2 miljard euro op de huishoudelijke hulp tienduizenden banen gaan kosten. Daarnaast zijn er zorgen over de dagbesteding en persoonlijke verzorging. In de kabinetsplannen vallen deze niet meer onder de AWBZ maar gaat de verantwoordelijkheid over naar de gemeenten.

De afgelopen tijd zijn er al honderden ontslagen gevallen in de thuiszorg. Grote reden tot onrust is de volgens de vakbond tegen oneerlijke tarieven aanbestede thuiszorg. Zorg zou hierbij afgedaan worden als schoonmaakwerk, met soms een loondaling van 12 naar 9 euro bruto per uur als gevolg. 

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal