Tablet, ouderen, makkelijker lezen

AMSTERDAM - Uit Duits onderzoek is gebleken dat ouderen sneller lezen vanaf een tablet of e-reader dan van gewoon papier. Dit komt volgens onderzoeker Matthias Schlesewsky van de universiteit van Mainz doordat de verlichting en het contrast van de letters op de witte achtergrond beter is, zo meldt de Volkskrant.

Ook is het lezen van digitale boeken minder vermoeiend voor ouderen. De uitkomst is opmerkelijk aangezien de ouderen vooraf hadden aangegeven het lezen van papieren boeken prettiger te vinden. Het onderzoek is uitgevoerd door 57 proefpersonen een tekst op papier en een digitale tekst te laten lezen. Hierbij werden de hersenactiviteit en oogbewegingen in de gaten gehouden. Hoewel er voor de proefpersonen tussen de 21 en 34 jaar geen verschil merkbaar was tussen beide manieren van lezen, was dit voor proefpersonen tussen de 60 en 77 jaar anders. Zij konden de digitale tekst sneller lezen en hoefden daarbij minder hun hersenen te gebruiken.

Het is niet onderzocht of de ouderen niet meer moeite moesten doen voor het bedienen van tablet of e-reader. Het onderzoek is gedaan in opdracht van de vereniging van Duitse boekhandels. De uitkomsten worden gepubliceerd in het digitale vakblad Plos One. 

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal