Declaratie, rekening

UTRECHT - Stichting Groenhuysen in Roosendaal en Zorggroep Amsterdam Oost moeten van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stoppen met het onterecht in rekening brengen van zorg- en dienstverlening die al betaald wordt vanuit de AWBZ.

De waakhond tikt de twee ouderenzorgorganisaties op de vingers omdat zij ten onrechte kosten voor het wassen van linnengoed in rekening hebben gebracht.

Het aantal meldingen over mogelijk onterechte bijbetalingen in de AWBZ door verzorgings- en verpleeghuizen neemt overigens landelijk wel af. In 2010 en 2011 ontving de NZa na een meldactie nog meer dan 450 van dergelijke meldingen. Vorig jaar ontving de NZa nog ‘slechts’ zestig meldingen.

Het gaat vooral over het in rekening brengen van kosten voor bijvoorbeeld toiletpapier en verzorgingsproducten, voor het wassen van linnengoed en voor verzorging en voeding. Al berustten veel van deze meldingen op onduidelijkheden en bleek er geen sprake te van een overtreding, toch tikte de de Zorgautoriteit tot en met december vorig jaar in totaal zeven AWBZ-organisaties op de vingers omdat zij de regels overtraden.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz