Rechtbank, rechters

BREDA (Novum) - FNV Bondgenoten heeft het proefproces dat de vakbond met een man uit Breda had aangespannen over de verlate ingangsdatum van de AOW verloren. De rechtbank in Breda oordeelde maandag dat vanuit de overheid geen onevenwichtige redenering ten grondslag lag aan het wijzigen van de ingangsdatum.

De eiser, een 65-jarige man uit Breda, vind dat sprake is van inbreuk op het eigendomsrecht, onder meer omdat de overgangstermijn naar de nieuwe regeling te kort was. De Brabander had de rechter om een schadevergoeding gevraagd.

De rechtbank voerde aan dat de doelstelling van het kabinet om de overheidsfinanciën weer gezond te maken legitiem genoeg is voor de betreffende wetswijziging en wees het verzoek af.

Tot 1 maart 2012 werd de eerste AOW-uitkering betaald op de eerste dag van de maand dat iemand 65 werd. Nu geldt dat de ouderdomsvoorziening pas ingaat op de dag waarop de pensioengerechtigde zijn of haar 65e verjaardag viert. FNV Bondgenoten heeft becijferd dat door deze wijziging rond de tweehonderdduizend mensen een bedrag tussen de zeven- en veertienhonderd euro mislopen.