Geld, muntgeld

LUXEMBURG (Novum) - Nederland mag AOW'ers die over de grens zijn gaan wonen niet uitsluiten van de tegemoetkoming in koopkracht die gepensioneerden in Nederland wel krijgen. Dat vindt de Europese Commissie, die Nederland daarom donderdag voor het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft gedaagd.

De Koopkrachttegemoetkoming Oudere Belastingplichtigen is medio 2011 ingevoerd. Dit jaar krijgen AOW'ers hierdoor 28,14 euro extra per maand gestort boven op hun AOW.

Gepensioneerden die buiten Nederland wonen krijgen het extraatje alleen als minstens negentig procent van hun inkomen in Nederland belastbaar is. "Dat betekent dat mensen die niet in Nederland wonen in de praktijk niet voor deze tegemoetkoming in aanmerking komen", ziet de commissie.

In de Europese wet is echter geregeld dat de toekenning van een ouderdomsvoorziening niet mag afhangen van de woonplaats. "Door deze regel kunnen mensen na hun pensionering in een andere lidstaat gaan wonen zonder hun pensioen te verliezen."

De commissie droeg Nederland al in mei vorig jaar op de wet terug te draaien. Daar is echter geen actie op ondernomen in Den Haag, constateert de commissie.